Natrag

Prvi put mama ... i drugi put

Kliknite na sliku naslovnice za veći format


Predgovor drugom izdanju

Takva sam i ja bila s prvim djetetom, nasmijala se moja tadašnja susjeda. Sve sam pazila, čistila Vidjet ćeš kad dođe drugo, ništa od toga. Nastavila je zatim gurati kolica u kojima je sjedio sav musavi njezin drugorođenac. U tom trenutku, iskreno, nisam niti bila tako sigurna da ću imati drugo dijete, ali sam bila uvjerena u to da ako ću ga imati, sigurno neće biti musavo i zamazano. Dapače, baš sam tada sebi obećala da će i drugo dijete dobiti isti tretman. Dakle, čistit ću alkoholom svaki drugi dan mjesto za previjanje, prat ću sve igračke, ispirati dude varalice čim dotaknu tlo, a kad novi bebač počne puzati, pod ću prati gotovo svakodnevno
Naravno, nije bilo tako. Nije bilo niti kao u susjede, nisam i nikada neću biti pobornik jačanja djetetova organizma na način da mu se dopusti da jede s poda i puže po ulici, ali jednostavno s drugim djetetom je drukčije.
Najviše iz praktičnih razloga jednostavno se ne možete u potpunosti posvetiti samo bebi kao što ste to činili prvi put. Zatim, iskustvo prvoga puta donosi svojevrsno opuštanje (pa iako čistim i mjesto za previjanje i podove i dude varalice, ne čistim to baš tako fanatično kao prvi putdapače, ponekad baš pomislim: ma, neka se jača).
Kada sam krenula osmišljavati ovo pojačano izdanje Prvi put mame, pomislila sam na trenutak kako bi bilo dobro sve ublažiti i promijeniti, dati ponegdje drukčije savjete, neke stvari izbrisati, neke koje mi se iz današnje pozicije čine malo pretjeranima. No, vrlo brzo sam shvatila prvi put mama ne može nikada biti drugi put mama. To sve moraš proći. Susjeda je to prošla na svoj, ja na svoj, a vi ćete na svoj način.
O drugom sam izdanju počela razmišljati i prije druge trudnoće. Potrošačko društvo čini svoje, Internet čini svoje, mozgovi svoje I više nisu dvije kreme protiv strija nego valjda dvadeset, danas je na desetke vrsta pelena na policama supermareta, a ne tri koliko ih je bilo prije sedam godina Zato vam u ovom drugom izdanju nudim Prvi put mamu, gotovo netaknutu. No upravo zbog tih promjena, Tu i tamo sam nadopisala nekoliko rečenica u odlomcima Drugi put mama. Budući da je u Prvi put mami trudnoća opisana po sjećanju, tijekom druge trudnoće počela sam pisati odmah. Stoga, i ako ste sada (tek) prvi put u drugom stanju, zavirite odmah i u DNEVNIK DRUGE TRUDNOĆE zbog detalja i korisnih naputaka. Naime, tijekom druge trudnoće snimala sam i televizijski prilog Supertrudnica, tako da nema toga što nisam isprobala i obavila kao prava uzorna TV trudnica. Kako biste o tome stekli bolji dojam, uz knjigu vam darujemo i DVD s tri najvažnije epizode Supertrudnice: saznanje o trudnoći, pripreme za porod i porod.
Uživajte i u prvom i u drugom putu, ako ga odaberete. Naravno i u svakom sljedećem. Puno sreće!

Uršula Tolj