Birajte medij: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DNEVNIK DRUGE TRUDNOĆE

08.02.2006

Nisam ja kriva! To je najvažnije. Šalim se, i krećem ispočetka. Dakle, nakon tjedan dana ponovno sam došla u bolnicu u Petrovoj ulici na kontrolu. Na definitivnu odluku hoće li mi raditi serklažu ili ne. Kako je sve ostalo isto, dakle prestala sam se otvarati dalje, odlučili su da ne rade taj manji operativni zahtjev koji se, iako je riječ doista o gotovo neopasnom zahvatu, izbjegava te da nastavim s terapijom (2xdnevno tablete Utrogestan i svaku drugu večer vaginalete Geonistin) i mirovanjem.
Tako da uglavnom ležim na kauču uz knjige, časopise i TV, ali skuham ručak (neki brži) i odem na kavu s mužem (sjedenje ja valjda isto mirovanje), a dopušteno mi je da, uz oprez, i dalje snimam Supertrudnicu. Tako kad znam da ću snimati dan ranije nigdje ne idem, te snimanje obavim unutar tri sata. A i muž me svugdje vozi, više ne sjedam za volan jer sam za njim agresivna i pomalo živčana.
Pregled je bio u utorak, a za petak sam već rezervirala dr. Đelmiša za intervju. Objasnio je da je serklaža manji operativni zahvat koji se primjenjuje kada se ušće vrata maternice skrati i otvori. Zapravo se samo otvor zašije, i iako nema velikoga rizika ipak se sve odvija pod općom anestezijom, pa se zahvat izbjegava ako se stanje smiri zahvaljujući mirovanju i terapiji.
Također, oslabljenost vrata maternice (kongenitalna oslabljenost tkiva) ne dogodi se zato što je netko četiri dana hodao po Parizu (uf!), nego iz sljedećih različitih razloga, odnosno kombinacije istih: razne malformacije maternice, trauma (namjerni ili spontani pobačaji), oštećenje tkiva pri porodu. Kod mene riječ o ovom posljednjem, kao i predispoziciji da se takvo što dogodi.
I dalje pijem tablete, mirujem veći dio dana (kako je to tek teško, barem meni takvoj kakva jesam ležanje predstavlja strašan napor danas sam čak i zaspala od umora od ležanjaJ), i vjerujem kako će sve biti u redu. Odjednom samo čujem kako se to isto dogodilo i ovoj i onoj, kako su se počele otvarati prerano ako kako je to stalo i dogurale su s istom otvorenošću do finala.
Osim prof. Đelmiša, u ovoj mi Supertrudnici gostuje i dr. Topolović, ginekolog i veliki protivnik pušenja poput mene. Mislim da na ovom mjestu ne moram posebno govoriti o štetnosti pušenja, a pogotovo ne o štetnosti pušenja na bebu u trbuhu. Zato ću samo nabrojati: smanjen dotok kisika i hranjivih tvari dovode do toga da dijete ne ostvari svoj potencijal u maternici. Dakle, ako beba ima potencijal roditi se s 3500 grama, rodit će se sa samo 2900. Takva djeca imaju veću sklonost infekcijama dišnih putova i astmi, a novija istraživanja govore i o smanjenom intelektualnom razvoju, kao i većoj mogućnosti da ta djeca postanu hipersktivna.
I iako uvijek ima izuzetaka pušačica koje rode zdravo dijete izuzetak samo potvrđuje pravilo. U dimu cigarete se, osim nikotina, nalaze kadmij i drugi teški metali, ugljični dioksid i još cijeli niz otrova. Sve to u trbuhu stiže i do vašeg djeteta. A dim cigarete prodire i kroz kožu i naravno dišne putove one trudnice koja ne puši ali se nalazi u pušačkom okruženju. Dakle, i pasivno je pušenje opasno. Stoga ja jako bitno da se uz trudnicu i njezin partner odrekne cigareta.
I iako se muškarci u manjoj mjeri odriču toga poroka za vrijeme partneričine trudnoće, nego same trudnice, ipak je i taj broj u porastu. A to je sve u skladu s činjenicom da su danas i tate aktivni od prvoga dana trudnoće i da su često i oni trudni.
Ne samo da surfaju internetom u potrazi za svime vezanim uz trudnoću i roditeljstvo, da čitaju odgovarajuću literaturu i pohađaju tečajeve, oni pokatkad pokazuju prave trudničke simptome. Sve češće su uz mame dok rađaju (a ne u obližnjem kafiću mrtvi pijani), znaju staviti pelenu, okupati bebu Nisu svi takvi, ali je pohvalno da je trudnih tata sve više jer nama mamama, onda je puno lakše. A da ne govorimo o tome kako se očevi na taj način puno brže i prije vezuju uz svoje dijete, gotovo u tome sustižući majke. Pohvalno.
U Supertrudnici sve takve trudne tate predstavljao je Siniša, forumašicama s Mama i beba poznat kao ponosni tata, a trudnicu koja je zbog djeteta prestala pušiti Maja iliti mamanoja.
Sljedeći pregled mi je za tjedan dana, poslije još jedne Piramide (jer sam pobijedila u prošloj pa idem dalje) i nadam se da će dijagnoza ostati ista. Što znači da neću pisati sljedeći nastavak dnevnika iz bolnice.