Birajte medij: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DNEVNIK DRUGE TRUDNOĆE

09.01.2006

Počela je nova, 2006. godina. Ostalo je još samo (samo?) četiri mjeseca. Zapravo manje. Ewa me i dalje udara kao luda iznutra. No, to mi je draže nego da moram osluškivati je li tu. Također, moj se majušni trbuh napokon počeo primjećivati iako još uvijek nosim dvije suknje kupljene dok su mi mjere struka bile uobičajene. Naime, obje sam nosila na kukovima, a evo sada sam ih samo podigla iznad trbuha i super. No, priznajem kupila sam u Benettonu i prvu trudničku suknju. Zelenu samtastu, s gumom otraga koja se još može pritegnuti uz pomoć gumbića. Suknja je S veličine i za sada maksimalno pritegnuta. Potrajat će sigurno do kraja trudnoće.
Također, upravo smo dovršile montažu i četvrte Supertrudnice i baš sam zadovoljna. Kako mi je cilj, prije svega, educirati i upozoriti sestre trudnice na važne stvari, drago mi je kad mogu i zabaviti, odnosno snimiti jednu ležerniju emisijicu poput ove. Naime, do sada je sve (nisam to mogla izbjeći) vrvjelo od liječnika a u ovoj sam ih uspjela izbjećiJ.
S Ivanom Plechinger, inače akademski obrazovanom glazbenicom, razgovarala sam o utjecaju glazbe na bebu u trbuhu. Ona, majka dvojice sinova, ipak nije sustavno ili planski puštala glazbu svojim bebama, ali naravno da su oni, htjeli-ne htjeli bili od začeća njome okruženi. U svom istraživanju naišla sam na sljedeće podatke: nakon 12. tjedna fetus razvija sluh pa se može ritnuti ili smiriti ovisno o glazbi koju čuje, a neka istraživanja idu tako daleko da tvrde da slušanje klasične glazbe u trudnoći može poboljšati inteligenciju djeteta. Ozbiljna glazbena terapija danas obuhvaća niz filozofija i metoda i njezini su rezultati zdravija trudnoću, zbližavanje s bebom i rješavanje psihičkih problema. I sami, sebe i bebu možete opuštati uz glazbu. Stručnjaci će vam preporučiti klasičnu glazbu, npr. mirne komade od Vivaldija, Bacha, Mozarta, Beethovena, a Ivana vjeruje kako će svaka glazba koju trudnica voli i koja opušta nju, pozitivno djelovati i na njezinu bebu.
Govorila sam zatim o pripremi djeteta na dolazak brata ili seke. Majka troje djece, Neda Gobec, povjerila mi je kako nije sa svojom djecom imala većih problema poput tučnjava, verbalnih ispada i sličnoga, a s onim malim ljubomornim ispadima suočavala se u hodu. Razgovor je za to najbolji lijek, misli ona, ali i dodaje kako je ljubomora, normalna stvar. S tim se složila i psihologinja Dubravka Miljković koja je potvrdila da se osjećaj ljubomore u djece javlja već u dobi od godine dana. A djeca različito reagiraju kad se susretnu s tim osjećajem: neka postaju agresivna, neka pretjerano, lažno ljubazna, a neki pokazuju čak regresiju u ponašanju. Na primjer, odjednom počnu tepati iako već odavno pravilno izgovaraju sva slova, žele ponovno dojiti ili nositi pelene. I tada im, kaže Dubravka, treba udovoljiti. Ne smijemo na njih vikati nego im doista staviti pelenu. Djeca će vrlo brzo i sama uvidjeti koliko je to besmisleno.
Ljubomora je osjećaj s kojim se djeca trebaju naučiti nositi, jer će se on javljati i dalje tijekom života. No, također, roditelji trebaju pripremiti dijete na dolazak novog člana obitelji. Ne treba im davati zadatke, poput Ti ćeš se brinuti o seki/bratu, nego ih treba angažirati u pripremi a poslije u zajedničkoj brizi i igrama. Tako sam ja svoga Petra Krešimira odvela u kupnju prvih stvarčica za Ewu. Jako mu je bilo drago da je on odlučivao i birao što ćemo joj kupiti. Odabrao je dudu varalicu (rozu), zvečkicu i, kako je on to nazvao, grizalicu za zube. Kad se naša curica rodi, ne smijemo ni ja ni suprug zaboraviti odvojiti posebno vrijeme za P.K.-a, najzgodnije je da je to dok beba spava. Također, tata se može malo više baviti većim djetetom jer se majka mora više posvetiti bebi.
U ovoj sam Supertrudnici razgovarala i s veterinarkom Zojom Bačetić o mačkama. Naime, mnogi (a i ja sam do sada) misle kako trudnice ne smiju imati mačke kao kućne ljubimce. Čak sam čula za slučajeve odbacivanja mačaka iz kućanstva u trudnoći. A kako je dr. Bačetić rekla ako znamo sve činjenice, lako je uočiti da je veća vjerojatnost da se toksoplazmozom zarazimo jedući zaraženo meso, nego zato što imamo mačke. No, krenimo redom. Toksoplazmoza je zarazna bolest izazvana mikroorganizmom Toxoplazma gondii. Javlja se tako kod koza, svinja, ovaca, miševa ali i čovjeka. Simptomi bolesti su bezazleni kod ljudi i životinja nalik su običnoj prehladi. No, toksoplazmoza je vrlo opasna za trudnice jer može naškoditi nerođenom djetetu. U slučaju zaraze tijekom trudnoće, rizik kongenitalne toksoplazmoze, odnosno zaraze ploda, je 30-40 posto. Najveći je rizik tijekom trećeg tromjesečja trudnoće oko 70 posto, a najniži na početku 15 posto. Infekcija toksoplazmozom može uzrokovati pobačaj, prerani porod, zastoj u rastu, sljepoću, sindrom hidrocefalusa, oštećenje mozga, epilepsiju i gluhoću.
No, ako se zna kako se zaraza prenosi, vrlo je lako preventivno djelovati i spriječiti mogućnost zaraze. Kućna se mačka tim parazitom može zaraziti samo ako je lovac, dakle lovi poljske miševe ili jede sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso. Zatim, ako se zarazi jedan stadij toga parazita nalazi se u mačjem organizmu iz kojega izlazi u izmetu. Da bi ta cista iz izmeta postala opasna za sljedećeg nositelja, trebaju proći dva do tri dana. (Dakle, dva do tri dana na zraku unutar mačjeg izmeta.) Znajući sve te podatke, lako je uočiti da je mala vjerojatnost da se kućna mačka, koja ne izlazi van i koja ne jede sirovo meso, zarazi tom bolešću. Ako trudnica i njezina mačka žive na selu vjerojatnost je veća. Jer mačka može ostaviti izmet bilo gdje, on može na povrću ili zemlji postati nevidljiv No preventivom lako spriječimo bolest: hrana za mačke treba biti dobro skuhana, sve namirnice se trebaju temeljito prati, temeljito se trebaju prati i ruke, a čišćenje mačjeg WC-a trudnica treba ostaviti nekome drugome. Naravno, poželjno je da se trudnica, odmah na početku testira, kao što je dobro da i sa svojom mačkom dodatno posjeti veterinara.
A ne samo mačke, nego i ostali kućni ljubimci mogu postati ljubomorni kada stigne prinova u kuću. Zato im ne zaboravite pokazati ljubav i u tim trenucima kada na prvo mjesto ipak dolazi netko važniji.