Birajte medij: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DNEVNIK DRUGE TRUDNOĆE

18.11.2005

O TRIPLE TESTU I FRIZERIMA

To da ću roditi curicu potvrdila mi je na ultrazvučnom pregledu i prof. Ivanišević iz bolnice u Petrovoj ulici. Ona je taj pregled obavila u sklopu triple testa, još jednog testa koji je iza mene. Preporučila mi ga je moja ginekologica iako su i njezini ultrazvučni pregledi ukazivali na to da je s bebom sve u redu. Bolje biti još sigurniji. Tiplre test je, naime, test kojim se iz hormona u krvi trudnice otkriva koliki je rizik da dijete ima Dawnov sindrom odnosno da se rodi kao mongoloid. Radi se između 17. i 21. tjedna trudnoće. Pretraga koja nam daje stopostotne rezultate je amniocenteza, ali ona sa sobom nosi određene rizike (jer se naime uzima uzorak plodne vode) te se stoga ne provodi ako triple test pokaže da je rizik da je dijete bolesno manji od rizika amniocenteze.
Triple test se sastoji od dva dijela: ultrazvučnog pregleda i davanja uzorka krvi. Na ultrazvučnom se pregledu iščitavaju neki parametri koji daju odgovore na mnoga pitanja: promjer glavice (od uha do uha) kao i dužina natkoljenice motaju odgovarati tjednima trudnoće, provjerava se zatim rad unutarnjih organa (koji je vidljiv zahvaljujući činjenici da u 17. tjednu trudnoće beba guta plodnu vodu), otkucaju srca, te ostale kosti (prstiju, kralježnice). S mojojm je bebom, nasreću, sve u redu. Inače, hrvatski zakon dopušta prekid trudnoće i do 21. tjedna ako se amnicentezom (dakle, izvan svake sumnje) dokaže da dijete ima genetski poremećaj.
A sada o ugodnijim stvarima. Otkrila sam studio za njegu kože koji nudi posebne masaže trudnicama (Essentia Vitae, Kneza Mislava 9). Doduše, ta se masaža razlikuje od klasične samo po suptilnijim pokretima maserke i po položaju tijela trudnice (ležite na boku a ne na trbuhu), te ako je potrebno ima elemente limfne drenaže. No, svejedno je dobro znati da su tamo pripremljeni posebno za trudnice kao i to da će posebno paziti kojim vas uljima mažu. Trudnice se mogu opustiti i uz aromaterapiju, samo morate biti sigurne da ste u pravim rukama. Naime, nisu sve arome za trudnice. Esencijalna ulja koja na nas djeluju, prodiru kroz kožu, utječu na unutarnje organe stoga se neka ulja u trudnoći uopće ne smiju koristiti, mogu čak za nas biti otrovna. Važno je znati i to da se takva terapija uopće ne radi u prva tri mjeseca.
No, kožu je svakako važno pažljivo njegovati tijekom trudnoće. Pogoto na mjestima gdje će se ona rastegnuti i gdje joj moramo dati još elastičnosti. No, bilo da to činite običnim maslinovim uljem, bademovim uljem ili posebnim kremama protiv strija, najvažnija je upornost i redovitost mazanja. Moram vas, doduše, upozoriti da i nasljedni faktor ovdje ima svoje prste, no svakako i usprkos tomu pomognite svojoj koži. No osim što, zahvaljujući hormonskim promjenama, koža u trudnoći postaje ljepša i blistava, mogu se dogoditi i ne tako željene promjene. Na primjer, mogu nastati novi madeži, mogu se pojaviti pjege, endemi, ali i neke ozbiljnije promjene. Tada je obavezno otići dermatologu, pogotovo što neke promjene na koži mogu otkriti i podatke o djetetu.
Bila sam i kod frizera. Na pramenovima. Iako neki ne preporučaju bojanje kose u trudnoći, osobito ne u prva tri mjeseca, ja sam se farbala. Boje za kosu imaju kemikalija u sebi koje prodiru kroz kožu u organizam i mogu predstavljati opasnost za bebu, ali samo u velikim količinama. Stoga je važno pridržavati se nekih pravila: koristite boje s manje kemikalija, ako je potrebno prorijedite odlaske frizeru i naručite se u vrijeme kada nije gužva kako ne biste bili izloženi isparavanju raznih kemikalija. Pramenovi su manje štetni od bojanja korijena jer boja ne dolazi u izravni kontakt s kožom.
I obavezno posjetite zubara u trudnoći. Ja jesam, naravno. Moram priznati da mi je želja za lijepim i zdravim zubima (a, nažalost, lako su se kvarili u tinejdžerskom razdoblju) uvijek bila veće od nekakvog tamo straha od zubara. A sada, u trudnoći, svim strašljivicama poručujem: neka vam ljubav prema djetetu pobijedi bilo kakav strah od brrr bušilice.
Naime, najvažnije je da su vam zubi zdravi, odnosno popravljeni, da nema kamenaca, mekih naslaga niti karijesa. Jako je važno, uz sve to, provoditi redovitu higijenu usne šupljine. Tada ni zubno meso neće krvariti, što je često u trudnica. Zubarica mi je preporučila i tabletice natrijflourida, kako bi s njima počela mineralizacija zuba bebe e da bi oni jednog dana bili otporniji na kiseline. No, neće se svi doktori složiti da će te tabletice učiniti baš to, ali ne mogu štetiti.
Inače, sve sam ovo naravno opet snimila i bit će prikazano u trećem nastavku Supertrudnice. Dobro se osjećam, polako prestajem spavati na trbuhu u svojoj omiljenoj pozi Svi me zafrkavaju da mi je trbuh nevidljiv, a ja jako dobro znam curicu koja je unutra i koja me, bez obzira što ima samo 210 grama, već dobro tuče nogicama.