Birajte medij: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DNEVNIK DRUGE TRUDNOĆE

23.10.2005

Dakle, ovo ljeto, preseljeni u novu kuću nadomak Zagreba, na selu, u zelenilu, odlučili smo da je vrijeme za drugo dijete. Petar Krešimir će uskoro navršiti pet godina, mi smo kupili teren i gradit ćemo na proljeće kuću iz snova Što još čekati? Pa, smo prionuli poslu. Kako to izgleda znate, pa ću preskočiti taj dio priče. Za petnaestak dana, meni je ipak nešto iscurilo i svečano objavih mužu: Ništa, morat ćemo ponovno! Bila sam razočarana, iako ne znam s kojim sam pravom očekivala da uspijemo iz prve. Valjda zbog tradicije.
Četiri ili pet dana nosila sam uloške. Na njima ništa, ali ja ih redovito mijenjam jer se i prije znalo događati da menstruacija krene, pa stane. Tek sam taj peti dan pomislila da smo možda ipak uspjeli iz prve. I jesmo! Kupila sam, a nikome nisam rekla, test za trudnoću (naravno onaj za 24,90 budući da već iz iskustva znam da su svi isti i da se ne isplati kupovati onaj od 100 kuna, znate koji). Napravila sam ga (i nije bila prva jutarnja) i zaplavile su se dvije crtice. I nisam nikome rekla. U prvo vrijeme. Tako mi je došlo ovaj put. Rekla sam mužu, koji je naravno obavijestio moje i svoje, ali ja sam šutjela. Čak niti na prvoj sljedećoj kavi prijateljici nisam rekla Tek na drugoj
Petru Krešimiru smo rekli. Za sada, još previše ne razmišlja o tome, no govori ljudima da sam trudna i da ne mogu ništa teško nositi. Ne mogu, naime, njega nositi. On bi brata, ali bebu u trbuhu zove kao i mi Ewa. Kako smo oduvijek maštali baš tako, već smo davno prije odabrali ime za curicu. Pomalo sumnjam da će biti, iako naravno da je to idealna kombinacija: curica i dečko. Vidjet ćemo.
Uglavnom, evo sve do sada, do trećeg mjeseca, povraćala sam kao luda. Evo isječka:
24. rujna: povraćala nakon doručka, ručka i večere
25. rujna: povraćala samo jedanput i to malo
26: rujna: povraćala pet-šest puta tijekom dana, ali manje količine kisele, fuj
27. rujna: povraćala tri puta, nevezano uz obroke

Povraćala sam na raznorazne načine i raznorazne oblike hrane, ali, evo, čim prođe, zaboraviš. (I s P.K.-om sam povraćala, ali se toga jedva sjećam.) I nije mi toliko smetalo samo povraćanje, nego ipak taj neki funny feeling, ali sick f.f. Onako, malo mi je glava bila nesigurna na ramenima, a u želudcu neka rupa, a nije glad, nije ni sitost
S kilažom sam ok. Još uvijek nosim sve što i prije trudnoće. Evo, tek, jučer, nisam odjenula iako sam mogla na silu najužu košulju koju imam u ormaru, onu XS. Drugu, suženi S (nosila sam gotovo sve košulje na sužavanje, jer sam htjela da su strukirane) mogla sam komotno odjenuti. U prvoj trudnoći, čini mi se, trbuh mi se počeo nazirati u petom mjesecu. Mojoj sestri u drugom Znate sve dobro da to ovisi o brojnim faktorima: o standardnoj kilaži, o tome kako nosiš bebu, o tjelesnoj građi, a i o tome spopadne li te neopisiva glad u trudnoći ili ne. Mene nije. Spopala, mislim.
A sada ću se osvrnuti i na moj TV-prilog, Supertrudnicu. Kako sam poslije prve trudnoće (vođena istim motivima kao i naša Webmama pri stvaranju stranice) napisala knjigu i kako sam znala da je podjela iskustva korisna za mnoge (naime, moji su osim obiteljskih najsretniji trenuci u životu vezani uz mame koje me zaustavljaju na ulici i zahvaljuju jer sam im pomogla svojom knjigom), zajedno s urednikom Mozaičnog programa HTV-a odlučila smo stvoriti prilog u kojem ću pokazati što i kako u trudnoći. Pokušat ćemo pomoći onim trudnicama koje se nisu raspitale, koje nisu o tome još ni razmišljale, koje su znatiželjne i žele sve napraviti kako treba. Ili barem žele zaviriti u nečije iskustvo prije nego se odluče za vlastito. Nadam se da će mi Webmama dopustiti da na ovom mjestu, prije nekih važnih činjenica, odgovorim onim mamama (kako vam samo takve misli padaju na um) koje sumnjaju u moje motive: moja profesija je novinarska, zaposlena sam na HTV-u i primam svaki mjesec istu plaću, ne radim ovo za 5 minuta slave (otišla bih u BB kuću da mi je do toga i bila 60 puta slavnija nego što ću ovako ikada biti) na TV-u i po novinama sam već 11 godina, što je i za loše matematičare dulje od 5 minuta. Ne znam koji vas motivi gone u životu i ne znam otkud tolike negativne emocije, a i ne znam kakva će me to slava i bogatstvo zateći nakon priloga koji ide jednom mjesečno i ima prije svega edukativni karakter. To da sam rodila, bilo bi u novinama i ovako i onako. Zašto to ne iskoristiti i nekoga nešto naučiti usput?
Na primjer, u prvoj sam priči brojnim mamama otkrila da postoji ova stranica gdje će im druge mame pomoći. Otkrila sam im da se na ultrazvuku za plod star deset tjedana već može vidjeti postoji li rizik da dijete bude mongoloid. Pokazale smo, ja i moja snimateljica i montažerka Irena Šćurić, majka dvoje djece, da svi kućni testovi za trudnoću rade na istom principu. Da se trudnica, pogotovo ako je to radila prije, smije nastaviti baviti sportom, ali uz određen oprez Da se u trudnoći, ako poslije nema bolova, možete seksati i to do kraja (do orgazma, kako je rekla ginekologica dr. Jasenka Grujić Koračin). Također, iako sam mislila da mi se to neće dogoditi jer je ovo ipak drugi put, kad sam začula otkucaje srca na zvučniku, zaplakala sam. To živo biće, moje dijete, ima 36 milimetara, a već ima sve: glavu, tijelo, ruke, noge, bubrege, mozak I mahnulo mi je! Točnije, micalo se, a mi smo sve to mogli vidjeti. Stalno mislim na sve one mame, naše mame, koje su rađale bez pomoći tehnologije, koje su ponekad jako patile baš zato jer tehnologija nije bila toliko napredna Što one pomisle kad vide ovakvu sliku?
A u drugoj epizodi bit će riječi o dijabetesu u trudnoći, o pregledu vezanom uz krvnu grupu i Rh faktor, o prehrani i pilatesu I, što god neki mislili o tome, ja sam ponosna na Supertrudnicu.